Dit artikel is bijgewerkt n.a.v. de uitzending op AT5.

Ömer Sarioglu is al zes jaar de enige mannelijke verloskundige van Turkse afkomst in Nederland. “Het is nog steeds een vak waar ik met veel liefde en passie mee bezig ben. Elke bevalling, elke zwangere, elk kraambed heeft zijn eigen bijzonderheden, daardoor blijft het steeds boeien. Het is wel een vak waar je voor de volle honderd procent voor moet gaan, het is niet iets dat je even kan uitproberen. Je ziet mensen tijdens de climaxen van hun leven, heel veel climaxen, pijn, vreugde, soms verdriet, allemaal hele grote hoogtepunten waar je wel tegen bestand moet zijn.”

Update 5 september: Uitzending AT5

Een tijdje na het publiceren van dit artikel verscheen op AT5 de volgende uitzending over Ömer. Fantastisch dat de verloskunde op zo’n leuke manier in het nieuws komt!

Video niet zichtbaar? Klik hier

Ömer zit inmiddels een aantal jaar in het vak, maar het verveelt zeker niet: “Na zes jaar krijg ik nog steeds bij elke bevalling die ik meemaak vlinders in mijn buik. Je begeleidt een bevalling en je komt daarna de deur uit en je gaat terwijl de zon net opkomt de straat op dan denk ik toch ‘goh, mensen zouden eens moeten weten wat ik net heb meegemaakt.”

De verloskunde is Ömer met de paplepel ingegoten: “Mijn oma en mijn moeder waren vroedvrouwen. Mijn oma was nog zo’n dorpsvroedvrouw en zij heeft het vak aan mijn moeder geleerd. Ik hoorde daarom in de vakantie altijd praten over bevallingen en zwangeren en alle bijzonderheden die ze meemaakten of hadden meegemaakt, dus ik ben in die sfeer opgegroeid. Toen ik eenmaal dacht ‘wat zal ik eens gaan doen’ dacht ik meteen aan verloskunde. In de Turkse cultuur was dat lastig te accepteren, dus ik begon met geneeskunde. Ik heb daar toch vanaf gezien en gekozen voor mijn roeping. Het was wel een soort van ‘coming out’ maar ‘t was iets waar ik doorheen moest gaan blijkbaar.”

Familietraditie?

Ömer is nog steeds de enige mannelijke verloskundige van Turkse afkomst, maar dat vindt hij geen punt. Sterker nog, de familietraditie wordt misschien wel voortgezet: “Ik blijf de enige tot zover, maar mijn zoon is 11 en hij zei vandaag dat hij ook verloskundige wil worden toen iemand vroeg wat hij later wilde worden, dus de lijn wordt misschien wel voortgezet.”

…en, weet jij het nog?

Waarom heb jij besloten de verloskunde in te gaan? En weet je nog wanneer dat was? Hoe wist je dat dit jouw roeping zou zijn?

We kijken er naar uit om jouw bijzondere verhaal te lezen in de reacties hieronder!