In de aankomende dagen zal de nieuwste versie van Onatal per praktijk worden uitgerold. Hieronder lichten we de belangrijkste vernieuwingen toe.

Werkgroep Onatal

Een half jaar geleden hebben wij met een aantal enthousiaste Onatal gebruikers gebruikersoverleg gehad. Tijdens het overleg is er een top 10 gemaakt van alle wensen die zijn binnengekomen via de tickets. Vervolgens is er een top 3 gemaakt van wensen die verwerkt zouden worden wanneer het volgende overleg zou plaatsvinden.

In januari hebben wij weer een gebruikersoverleg gehad en hebben hier de top 3 verwerkte wensen gepresenteerd. De praktijken in het gebruikersoverleg hebben als eerste de update gekregen en nu is het tijd alle praktijken over te zetten op de nieuwe versie. Bij de aanpassingen hebben wij de ervaringen van diverse verloskundigen erbij gezet.

Aan alle deelnemers van het gebruikersoverleg: Ontzettend bedankt voor jullie inspanningen, inzichten en tijd, hierdoor kunnen we Onatal samen voor alle gebruikers blijven verbeteren!

Wat zijn de gekozen aanpassingen in de top 3?

1. Uitbreiding partner dossier:

In het partner dossier zijn er een aantal verbeteringen doorgevoerd. Zo is het nu mogelijk meerdere partners toe te voegen aan een cliënt. Per zwangerschap kan er een partner geselecteerd worden, die dan bij de betreffende zwangerschap naar voren komt in de diverse overzichten.

Fifi Arp: “Al 3x gebruik van gemaakt sinds de update. Voor dames die voor volgende zwangerschap met nieuwe partner zich inschrijven is het heel fijn om deze partner gegevens te kunnen toevoegen zonder dat het de eerdere partner gegevens overschrijft.”

Karin in ’t Hout: “Het kunnen toevoegen van een 2e partner is pure winst!”

Loes Reijbroek: “We zijn blij met de optie dat gegevens van een eventuele nieuwe partner toegevoegd kunnen worden.”

2. Anticonceptie, preconceptie en andere dossier typen:

Het is nu mogelijk om bij het aanmaken van een dossier te kiezen welk type dossier het betreft. Dus naast een zwangerschap kan dit ook een anticonceptie of preconceptie dossier zijn.

Fifi Arp: “Super dat deze pagina erbij gekomen is, we plaatsen heel veel spiralen en het is fijn dat we hier nu een mooi dossier voor kunnen bijhouden.”

Loes Reijbroek: “We zijn heel blij dat we nu een anticonceptie dossier kunnen opbouwen voor onze cliënten”.

3. MRSA notificatie, en aankomende medimapp integratie tbv integralen

In de applicatie instellingen kan al enige tijd de ‘attentionbar’ worden aangezet. Hierdoor zal in een dossier bovenaan een balk getoond worden op ‘t moment dat er belangrijke zaken in t dossier staan die niet over ‘t hoofd gezien mogen worden. In deze update is hier ook de MRSA notificatie aan toegevoegd.
Voor verdere ondersteuning van ‘t zorgpad zijn we met Medimapp in gesprek tbv een mooie integratie.

Aanpassingen layout Onatal

Ten behoeve van het ondersteunen van de aanpassingen voor dossiertypen hebben wij ook een aantal aanpassingen gedaan aan de layout. De nieuwe layout is op de volgende punten aangepast.

  • Moderne uitstraling: Hoeken, schaduw etc.
  • Het zoekscherm opent niet meer in een pop-up maar komt in de pagina naar voren. Dit zorgt ervoor dat dit tot 90% sneller is en ook mobiel / tablet vriendelijk is.
  • Kleinere ruimte boven balk ten behoeve van meer ruimte werkvlak
  • Lichtere tabel tinten. De tabellen hebben ook altijd een vaste hoogte. Op deze manier zijn zij op mobiele apparaten ook makkelijker aanklikbaar.
  • ZwangerenPortaal integratie (top menu, zoek linkerbalk)
  • Linker menu compacter gemaakt
  • Toelichting dossier typen

Monique van Rees: “Rustig en meer professionele uitstraling.”

Karin in ’t Hout: “Ik ben onwijs blij met de nieuwe lay out, het geeft een subtielere en modernere uitstraling. Ook werkt Onatal op de iPad nu veel beter en sneller en de tip van Marjolijn om niet via een tegeltje te werken maar het adres in te typen in de adresbalk heeft veel verbetering gebracht!”

Femme – Den Haag: “Er is door de nieuwe lay out meer ruimte ontstaan waardoor het een meer overzichtelijker beeld geeft”.

Loes Reijbroek: “Het is altijd even wennen in het begin als een lay out veranderd is maar ik kan nu zeggen dat het rustiger en overzichtelijker is dan de oude lay out”.

Overige aanpassingen:

  • Betere bereikbaarheid en vernieuwde status.onatal.nl met email lijst voor noodgevallen
  • Controles op de echo curven op basis van vergelijking andere systemen.
  • Onatal Ultra wordt ondergebracht in eigen beheer. Dit om de beschikbaarheid te verhogen en snel te kunnen anticiperen op eventuele calamiteiten met minder afhankelijkheid van verschillende externe partijen.

Koppeling met zwangerenportaal.nl

Wij zijn gestart met het ZwangerenPortaal. Er maken nu meer dan 50 praktijken al gebruik van het portaal en meer dan 50 zijn op het moment aan het opstarten. Duizenden zwangere vrouwen hebben nu al toegang tot hun eigen dossier.

Het ZwangerenPortaal is een modern en duurzaam communicatieplatform tussen zorgverleners en de cliënt. Het doel is enerzijds de zwangeren te voorzien van betrouwbare informatie omtrent hun zwangerschap, geschreven door geboortezorg deskundigen. Anderzijds heeft het ZwangerenPortaal als doel om jou als zorgverlener tijd te besparen en te ondersteunen bij het realiseren van de integrale geboortezorg in jouw regio.

Voordelen:

  • Cliënt kan online haar eigen dossier bekijken met een simpele uitleg per veld.
  • Dossier kan ook gedeeld worden met andere zorgverleners.
  • Afspraakherinnering per e-mail. Via Onatal agenda afspraken maken en aanvullende informatie met betrekking tot de afspraak delen met de cliënt.
  • Informatievoorziening door geboortezorgprofessionals
  • Op het moment wordt het vertaald in het Engels en het Pools. Mochten er verloskundigen zijn die kunnen helpen met het Turks en Arabisch horen wij dit graag.
  • Kosteloos voor verloskundigen en zwangeren

Fifi Arp: “Clienten zijn er heel blij mee en voor de verloskundigen is het leuk te ervaren dat de zwangeren nu zo actief betrokken zijn bij hun dossier. Het ZP werkt heel makkelijk en is heel gebruiksvriendelijk. Keuze is aan de cliënt om wel of niet op de uitnodiging in te gaan, niet iedere cliënt heeft behoefte.”

Wij zullen jullie in de aankomende tijd meer informeren over het ZwangerenPortaal. Wil je meer informatie neem dan contact op via info@zwangerenportaal.nl en bekijk ook http://www.zwangerenportaal.nl/voor-zorgverleners. We kunnen ook online een demo geven om te laten zien wat het ZwangerenPortaal voor jouw praktijk kan betekenen.

Perinatologie.nl, PeriHub en Hub Terminal

Wij zijn met diverse softwareleveranciers een samenwerking aangegaan om diverse oplossingen te ontwikkelen voor de integrale geboortezorg. Door deze samenwerking kunnen alle gebruikers in hun eigen dossier blijven werken maar toch gebruik maken van een integraal dossier. Via de PeriHub koppelen nu al Orfeus, Onatal, MediMapp, Mosos, InterAct Epic, Chipsoft, Dataconcept, Atermis en zwangerenportaal.nl en er zijn nog diverse gesprekken met andere softwareleveranciers.

Integraal dossier:

Een echt integraal dossier waarbij de cliënt centraal staat. De data vanuit alle systemen in een overzicht, consulten uit alle systemen in chronologische volgorde onder elkaar. Bloedonderzoeken, echo onderzoeken, CTG alles overzichtelijk en dat terwijl je gebruik maakt van je eigen systeem. Via de terminal kan het dossier gedeeld worden met de 3de lijn en alle andere zorgverleners die toegang nodig hebben tot (delen van) het dossier. Alles op basis van consent van de cliënt.

Integraal zorgpad:

Een overzicht van het zorgpad van de cliënt gevuld met de data uit de diverse systemen. Op deze wijze kun je echt integraal aan de slag.

Gekoppeld met het zwangerenportaal.nl

Ook zwangerenportaal.nl is gekoppeld met de PeriHub en dus kan alle data gedeeld worden met de cliënt en heeft zij toegang tot al haar dossiers in één overzicht.

Voordelen:

  • Dossiers delen met andere zorgverleners (ziekenhuis, huisarts, kraamzorg, etc)
  • Elke zorgverlener blijft in zijn/haar eigen systeem werken
    Geen dubbele invoer vanuit zowel de 1ste als de 2de lijn voor consulten, labuitslagen, echo uitslagen etc.
  • Per cliënt zijn de consulten in chronologische volgorde te zien vanuit de aangesloten bronsystemen
  • Één overzicht voor N.a.w., Intake en met een klik te zien uit welke bron de data van een veld komt.
  • De cliënt kan haar eigen complete dossier inzien
  • Meer betrokkenheid van de cliënt
  • De zwangere echt centraal
  • Zelf invloed op de informatie die verstrekt wordt aan de cliënt. Geen dokter Google meer
  • Landelijke dekking dus ook wanneer cliënt verhuist kan het dossier worden meegenomen
  • Een open platform. Iedereen mag en kan meedoen en heeft invloed
  • Mogelijkheid van hyperlink in de 2de lijns pakketten zodat het geheel geïntegreerd is binnen het pakket.
  • Kosteloos, wanneer alle zwangeren bij inschrijving worden uitgenodigd voor het ZwangerenPortaal.
  • Altijd de actuele informatie, geen handmatige acties voor verzenden nieuwe kaarten
  • Beschikbaar op mobiele apparaten

Wij zullen jullie in de aankomende tijd meer informeren over perinatologie.nl. Wil je meer informatie neem dan contact op via info@perinatologie.nl of stuur een ticket. Wij zullen je dan een informatiepakket sturen. We kunnen ook online een demo geven of langskomen om een demonstratie te geven aan het VSV. Neem eens een kijkje op https://www.perinatologie.nl.

Afsluitend

We wensen jou, je collega’s en de cliënten veel plezier en gebruikersgemak. Wij willen bij dezen de deelnemers van het gebruikersoverleg nogmaals bedanken.

Mochten er nog vragen zijn over de nieuwe ontwikkelingen, perinatologie.nl of het zwangerenportaal aarzel dan niet om contact op te nemen.

Op de beste geboortezorg,

Team Onatal