Weet jij wat je moet doen als er iets is met een kind? Elk jaar eindigen 140.000 kinderen bij de Eerste Hulp. Christiaan Theunis geeft cursussen Eerste Hulp aan kinderen, cursussen die vooral heel handig zijn voor ouders, maar natuurlijk ook voor tantes, ooms, opa’s, oma’s, buren en toevallige voorbijgangers: “weten wat je moet doen mocht er eens wat misgaan kan al zo’n verschil maken. Dan raak je ook niet zo in paniek.”

Is kinder EHBO heel anders dan ‘gewone’ EHBO?

Christiaan: ”Er zijn een paar belangrijke verschillen, te beginnen met dat je ze niet kan vragen wat er aan de hand is. Bij een volwassene kun je vragen wat er is gebeurd en bij baby’s en kinderen ligt dat lastiger. Je kunt nog zulke goede vragen stellen maar als er al een antwoord komt is dat dan ook echt wat er is gebeurd? Snappen ze je vragen wel? Verder is de basis, omgaan met wonden en zo, hetzelfde, maar er achter komen wat er is, dat is anders. En de reanimatie op zich, die is ook anders.”

Wat is er anders aan?

“Er zit een andere gedachte achter. Bij volwassenen zit het probleem bij de reanimatie vaak in het hart, bij kinderen juist bij de ademhaling. Kinderen verslikken zich bij voorbeeld vaak. Of ze stoppen lego of een borrelnoot in hun neus.”

Waarom zouden mensen een cursus kinder EHBO moeten volgen?

“Vooral voor ouders is het voor een gevoel van zekerheid, weten wat je moet doen mocht er eens wat misgaan kan al zo’n verschil maken. Dan raak je niet zo in paniek. Bovendien geldt dat hoe sneller iets verholpen is, hoe minder gevolgen een kind ervan krijgt. Ik hoor van veel ouders dat ze het fijn vinden dat ze iets kunnen doen om hun kind te helpen. Ongeacht wat er aan de hand is of wat het resultaat is, de ouders hebben dan het gevoel dat ze er alles aan hebben gedaan. Dat kan zoveel schelen voor de toekomst. Dat zou ik ook aan alle ouders die dit lezen willen zeggen: rust kan je redden. Alles wat je doet is beter dan niks.”

Meest memorabele moment?

“Ik heb twee keer moeten reanimeren. Allebei de keren met positief resultaat. Dat gevoel is onbeschrijfelijk. Op dat moment ga je dingen doen zoals het je geleerd is en dat dat dan lukt. Als ik niet had gereanimeerd dan was die persoon dood geweest. Dat is niet uit te leggen. Mooier kan gewoon niet.”

Waar geef jij die cursussen?

“Ik reis door het hele land, ben heel veel onderweg. Mijn kofferbak ligt altijd vol met baby-poppen, om op te oefenen. Ik ben nog nooit aangehouden door de politie maar het lijkt me wel een interessant moment als ze dan vragen of ik de kofferbak open wil doen!”

Meer weten? www.eerstehulpgroep.nl staan alle cursus data en andere gegevens.