Beste gebruikers, Veelvuldig krijgen wij vragen over de Peridos Excel aanleveringen. Met name over welke gegevens aangeleverd kunnen en/of mogen worden.Op deze manier willen wij graag al onze gebruikers op de hoogte brengen van de huidige stand van zaken met betrekking tot het aanleveren van Peridos en de hierbij behorende juridische aspecten.Het komt vaak voor dat er lege bestanden richting Peridos worden opgestuurd. Dit heeft een goede reden, welke wij hieronder toelichten.

De Peridos Excel aanleveringen (zowel voor MicroNatal als voor Onatal) bevatten vertrouwelijke persoonlijke gegevens van uw client welke, zoals veel mensen wel denken, niet anoniem zijn. Deze bestanden bevatten de naam, geboortedatum en zelfs het BSN van uw clienten. Het is voor u dan ook zaak hier zorgvuldig mee om te gaan.

U als zorgverlener heeft bij het afstuderen een eed afgelegd ten aanzien van het beroepsgeheim, waarmee de privacy van uw clienten gewaarborgd moet zijn.
Deze gegevens kunt u dan ook niet ‘zomaar’ aan een derde partij verstrekken. DIt geldt ook als dit bijvoorbeeld het RIVM betreft. Wanneer u dit wel doet bent u immers in overtreding en schendt u de privacy van uw clienten. Dit betekend dat, voordat u gegevens kunt en/of mag aanleveren, u op de een of andere manier toestemming van uw client nodig heeft.

Hiervoor is minimaal een van de twee mogelijke soorten toestemming nodig:

  1. Expliciete toestemming: uw client is goed geinformeerd over welke gegevens er worden verstuurd en voor welke doeleinden deze gegevens worden gebruikt. Op basis hiervan heeft de client u persoonlijk haar toestemming gegeven. Dit kunt u in Onatal registreren door middel van een vinkje bij intake/toestemmingen.
  2. Impliciete toestemming: uw client is goed geinformeerd en heeft deelgenomen aan het screenings programma waarmee ze, middels ‘Informed consent’, toestemming heeft gegeven. Dit kunt u in Onatal registreren door middel van het vastleggen van een NT en/of SEO bij de echo’s.

Wanneer u in uw dossier geen van deze vormen van toestemming hebt staan is er geen juridische basis voor het verstrekken van deze gegevens. Onatal stopt om deze reden dus niet de gegevens in het excel bestand.In veel gevallen heeft dit als resultaat dat er compleet lege of hele beperkt gevulde excelsheets naar Peridos gaan. Dit is geen fout in Onatal, maar de enige juiste oplossing welke momenteel rechtsgeldig is toegestaan.

Het RIVM is hiervan op de hoogte, en wij zoeken samen met hen naar een oplossing die zowel praktisch, als juridisch sluitend is. Tot op heden is die oplossing er nog niet en is het dus niet toegestaan gegevens zonder toestemming aan te leveren.

Daarentegen wordt u door de regionale centra wel aan uw contract gehouden ten aanzien van de verplichting tot aanlevering. Dit zorgt voor veel verwarring. Aan de ene kant mag u volgens de wet de gegevens niet aanleveren en aan de andere kant moet u gegevens aanleveren vanwege uw contract met de regionale centra. Onthoudt hierbij in ieder geval dat de wet boven elk contract staat. Kortom, u doet er goed aan deze gegevens, zolang hiervoor geen juridische basis bestaat, niet te ontsluiten aan derden.

Wij hebben hierover veelvuldig contact met het RIVM en haar juridische specialisten. Zodra hier meer over bekend is stellen wij u hiervan op de hoogte.

Wij vragen uw begrip voor deze onduidelijke situatie. Uiteraard werken wij graag mee aan wetenschappelijk onderzoek. Wij zijn hier ook een voorstander van, maar wij kunnen dit niet zomaar doen met het gevaar dat u de privacy van uw clienten schend.

Vertrouwende u hiermee voldoende te hebben geinformeerd.

Met vriendelijke groet,
Het Onatal Team