Petra Zwijnenburg werkt als praktijkassistente bij de Rotterdamse verloskundigenpraktijk In den Bolle Buik. “Wij denken met mensen mee, zodat zwanger zijn weer gewoon leuk is.”

Een beetje van alles

“In principe ben ik een assistente, net als een doktersassistente. Dus ik neem de telefoon aan, ik leg de dossiers klaar voor de verloskundigen, ik beantwoord vragen; het is een beetje van alles. Heel leuk, ik doe dit nu vijf jaar en ik doe het nog steeds met heel veel plezier.”

Geen nummertje

‘We zijn een warme praktijk, dus niet puur zakelijk. Wij denken met de mensen mee, zodat zwanger zijn weer gewoon leuk is. Ze mogen ook altijd langskomen als een vraag hebben of ergens mee zitten, als ze zich ergens zorgen over maken. Ik vind altijd wel een gaatje.

Dat is ook mijn sterke kant, namelijk dat ik al onze zwangeren goed ken. Ik zie de dames alle negen maanden, elke keer als ze langskomen voor een afspraak en dan bouw je toch een band op. Je bent bij ons geen nummertje.

Mensen komen ook op de website af omdat die zo’n warme uitstraling heeft. Soms krijgen we zelfs aanvragen van de andere kant van Rotterdam. Die moeten we dan jammer genoeg afwijzen, want dat gaat gewoon niet en dan zeggen ze soms ‘He wat jammer, want jullie hebben zo’n leuke website’.”

Technische ontwikkelingen

“We zijn twee jaar geleden verhuisd naar een super mooi pand en nu hebben we onze eigen echo-apparaat. Dat trekt mensen toch wel aan, die technische ontwikkelingen. Daar komen ze echt voor.”

Veeleisender

“Ik vind zwangere dames wel veeleisender dan toen ik vijf jaar geleden begon. Dat geeft niks, iedereen is veeleisender geworden, maar je merkt het wel. Mensen weten wat er voor technische ontwikkelingen zijn, ze lezen alles op internet. Dan komen ze binnen met jeuk aan hun linker teen en dan hebben ze zelf de diagnose al gesteld. Dan denk ik wel eens ‘Lees nou niet alles op internet’, maar ja. Zeker qua echo’s zijn ze meer gaan eisen dan vijf jaar geleden. Je krijgt er maar twee vergoed maar dan komen ze binnen en dan willen nog een echo. En als we dan zeggen dat het niet gaat dan zeggen ze ‘maar, ik heb speciaal mijn moeder meegenomen’. Ze eisen het op en dan zien ze wel, zo’n idee zit daar achter.”

Een gezonde ziekte

“Wij noemen onze ‘klanten’ cliënten of zwangeren. Geen patiënten, want patiënten zijn ziek en zwanger zijn is geen ziekte. Als ze hier binnen komen zijn ze niet ziek, zwanger zijn is een gezonde ziekte.”

Wat maakt jouw praktijkassistente een echte topper?

De assistente speelt een belangrijke rol in een verloskundige praktijk… waardoor is jouw praktijk assistente een echte uitblinker? Deel jouw verhaal hieronder!

Wij verzorgen een welverdiende bos bloemen voor de assistente uit het beste verhaal!