Als je aan het bevallen bent moet je vaak wachten tot je doula of je verloskundige bij je kan zijn. Verloskundige Marijke Sibie werkt bij het geboortecentrum in Amsterdam en zag een gat in de markt: met de doula app kun je overal ter wereld met haar meepuffen!

Waarom deze app?

“De laatste jaren zie ik tijdens baringen meer en meer stellen die een weeëntimer app gebruiken. Ik vond dit niet zo’n positieve ontwikkeling en bedacht een betere versie, een waar vrouwen echt iets aan hebben, waardoor ze zich beter ontspannen en dus betere weeën krijgen en zich niet meer zo op die tijden focussen. Ik hoop dat stellen de app een uurtje gebruiken en dat de partner dan denkt: ‘dat kan ik ook’, de app uitzet en zelf de barende gaat coachen. Je hoort toch wel vaak van vrouwen dat ze een hele tijd alleen zijn gelaten tijdens de bevalling en dat ze toch wel wat meer steun hadden willen hebben. Meer steun van de verloskundige, maar ook in het ziekenhuis als ze liggen te wachten op een ruggenprik of tijdens een inleiding. Er zijn heel veel situaties waar vrouwen eigenlijk een doula nodig hebben, maar die niet hebben. Dus dan kunnen ze mij gewoon aanzetten.”

Wat kan er met de app?

“Ik heb ‘m zo eenvoudig mogelijk gehouden, je hebt maar drie knoppen: stem, puf en rust. Als je een wee hebt en je drukt op stem dan begin ik tegen je te praten. Ik vertel heel rustig wat je kunt doen: ontspan je, adem naar je buik, ik geef wat visualisaties, en bij elke wee is dat weer anders. En ook voor na de wee, dan druk je op een andere knop en dan praat ik je weer de wee uit. Daaronder heb ik muziek, die kun je uit en aan zetten en mocht je je ademhaling niet goed onder controle krijgen, kun je op de ‘puf-knop’ drukken en met mij meepuffen.”

Is het lastig, zo’n app maken?

“Als ik alles van te voren had geweten dan weet ik niet of ik eraan was begonnen, het heeft heel veel tijd en geld gekost, maar ik ben zo blij met het resultaat! Het idee dat overal over de wereld vrouwen met mijn stem of die van doula Jennifer Walker, die de Engelse versie insprak, bevallen. Laatst had ik zelfs vijf downloads in Thailand! Hoe gaaf is dat?”

Heb je nog plannen voor de toekomst?

“Ik wil nog veel meer, ik wil de app ook voor Android, en niet alleen in het Nederlands en het Engels, maar ook in het Spaans en het Frans. Ik heb al heel veel positieve reviews. Ook van doulas die schrijven dat ze de app aan al hun cliënten aanraden om te gebruiken voordat zij komen. Dat vond ik wel heel bijzonder, dat zelfs doulas deze app aanraden!”

Om al die grote plannen mogelijk te maken moet Marijke geld gaan vragen voor de app, maar
speciaal voor verloskundigen is de doula app nog één week gratis! Dus wees er snel bij. Meer informatie via http://www.doula-app.com.

Wat vind jij? Meteen downloaden of juist niet? Laat het ons weten!