10-15 % zwangeren kampt met depressie. Dat is heel erg vervelend voor de vrouwen zelf, maar ook voor hun (ongeboren) kinderen die daardoor op latere leeftijd nog een achterstand kunnen hebben. Maar ja, als zwangere vrouw heb je het vaak al zo druk en waar haal je de tijd vandaan om ook nog eens in therapie te gaan? Psychiater Hansje Heller heeft hiervoor samen met een aantal anderen een oplossing bedacht: een begeleide zelfhulpcursus die je gewoon thuis kunt doen. En als je zwanger bent (tot 30 weken) kun je nog meedoen!

Hoe ben je hier ingerold?

Hansje: “Uit onderzoek blijkt dat kinderen op latere leeftijd last houden als hun moeder depressief was rond de geboorte. Ze kunnen dan een grote achterstand oplopen in hun sociaal emotionele ontwikkeling. Veel vrouwen die een postnatale depressie hebben waren ook vóór de bevalling al depressief. Maar daar heeft nooit iemand het over, want je moet blij zijn dat je zwanger bent, op een roze wolk zitten en het is not done om dan te vertellen dat je depressief bent. Bovendien denken veel vrouwen dat het er bij hoort, dat het de hormonen zijn of zo. “Ik ben een beetje prikkelbaar, maar ja, ik ben dan ook zwanger.” Tijdens mijn eigen zwangerschap was ik weliswaar niet depressief, maar ik merkte wel hoeveel er op je af komt: je bent eerst misselijk, en daarna ben je moe. Dan is je werk al best een opgave, zeker als je nog een kind thuis hebt, en dan moet je naar de verloskundige, zwangerschapsgymnastiek, en om dan ook nog eens een keer naar een psycholoog te gaan om te praten over je problemen geeft weer nieuwe stress. Waar haal je de tijd vandaan en hoe krijg je het geregeld?”

En jouw oplossing?

“Dat je het thuis kan doen! Dan hoef je aan niemand te vertellen dat je depressief bent, kun je gewoon je therapie thuis doen. Het is heel praktisch, het kan je op hele simpele wijze weer op de rails helpen. Dat trok me heel erg aan. Dat leek me een gat in de markt! Voor al die vrouwen met drukke banen, maar ook anderszins een druk leven. Een begeleide zelfhulp-cursus.”

Is het speciaal voor zwangeren?

“Het is een bestaande algemene interventie, maar in onze cursus/ therapie is het heel erg toegepast op zwangerschap. We doen dit onderzoek omdat we nu wetenschappelijk willen onderbouwen of het werkt, dus we hebben ook een controle groep die de cursus niet volgt.”

Wat is het einddoel?

“Dat het beschikbaar is voor iedereen. Een begeleide zelfhulp cursus die je thuis kan doen. Die bestaan o.a. al voor andere mensen met depressieve klachten en mensen met slaapproblemen, maar nog niet voor zwangeren met depressieve klachten.”

Dit is je kans: wil je nog iets zeggen tegen zwangere vrouwen die worstelen met depressie?

“Jazeker: blijf er niet mee zitten! Het hoort er echt niet bij: de somberheid, de angst, het piekeren en/of de stress! Doe er iets aan. En dit is de perfecte mogelijkheid om het in je eigen tijd te doen, met je voetjes omhoog en dat je het niet bijvoorbeeld aan je baas of de oppas hoeft uit te leggen. Als niet voor jezelf dan wel voor je kind, want het is gewoon beter voor je kind om een niet-depressieve moeder te hebben.”

Klare taal! Meer weten? Je kunt je nog steeds opgeven voor Hansje Heller’s onderzoek, meer informatie op
www.mamakits.nl/onderzoek/