Er is veel onduidelijkheid met betrekking tot GROW in Nederland. KNOV en Perinatal Institute UK zijn het tot de dag van vandaag niet eens omtrent betalingen en implementatie van GROW in Nederland. Door deze onduidelijkheid is zal de GROW NL dienst stoppen per 22 november 2015 waar Onatal op aangesloten is.

Wat heeft Onatal met GROW te maken?

Onatal zelf heeft er niets mee te maken. Onatal is een 1ste lijns softwarepakket wat aangesloten is op GROW.
Een dochteronderneming van MicroWare Automatisering (Perinatal Institute BV) is vanaf oktober 2013 een partij geweest. Doordat Onatal als een van de eerste aangesloten was, zijn in december 2013 de eerste Onatal gebruikers ermee aan de slag gegaan.

Door alle strubbelingen tussen de diverse leveranciers, de KNOV en Perinatal Institute UK is Perinatal Institute BV als partij in januari 2015 zonder opgave van reden er tussen uit gehaald. Er was ook nog even sprake van dat de API (een koppeling voor leveranciers om aan te sluiten) niet goed zou zijn. Dit is door een onafhankelijke onderzoekspartij niet gegrond verklaard in een rapport. Dit onderzoek is in opdracht van de KNOV gedaan.

Waarom stopt de huidige dienst?

Zonder enige vergoeding is door Perinatal Institute BV de dienst bijna 2 jaar lang in zijn volledigheid aangeboden aan de gebruikers. Ontwikkeling, inrichten servers, onderhoud servers, contracten, administratie, ondersteuning, helpdesk etc. is allemaal gedaan en heeft tot op heden al bijna € 200.000,- gekost. Dit kan door Perinatal Institute BV niet meer gedragen worden. Het kan niet de bedoeling zijn dat een landelijk initiatief, geinitieerd door internationale en landelijke organisaties volledig gedragen wordt door een kleine onderneming als deze.

Wat is de oplossing?

Op het moment is er geen oplossing om de dienst geintegreerd te gebruiken, wanneer de dienst stopt per 22 november 2015. Om GROW te gebruiken kan de losstaande WebApp van Perinatal Institute gebruikt worden. Neem hiervoor contact op met Perinatal Institute UK of de KNOV.

De dienst zoals hij bestaat kan alleen bestaan wanneer er een vorm van financiering is. De kosten voor het aanbieden van de dienst in Nederland liggen per maand rond de € 8.000,-. Wanneer alle gebruikers van Onatal, GROW zouden gebruiken komen de kosten voor de gebruikers uit op iets minder dan € 1,- per zwangerschap. Dit is echter wel alleen het geval wanneer alle Onatal gebruikers GROW gebruiken. Met het huidige aantal gebruikers zou het uitkomen op iets minder dan € 1,60 per zwangerschap.

Voor elke andere oplossing staan wij open en zodra er meer duidelijkheid is en financiele middelen beschikbaar zijn, zullen wij onderzoeken of het haalbaar is voor Onatal om de Perinatal Institute UK dienst te implementeren.

Hoe zit het met andere software leveranciers?

Andere software leveranciers in zowel de 1ste als de 2de lijn hebben GROW nooit binnen hun software aangeboden/kunnen aanbieden. Binnen de 1ste lijn zijn de leveranciers wel aangesloten op de door Perinatal Institute BV ontwikkelde API en hebben hier ook kosten voor gemaakt. Deze API is zonder opgave van reden vervangen door Perinatal Institute UK, waardoor ook de andere leveranciers weer van vooraf aan moeten beginnen.

En hoe nu verder?

Wij weten niet de huidige status van de afspraken van de KNOV en Perinatal Institute UK. Wij hebben onze gebruikers al die tijd buiten deze discussie gehouden, daar het ons gaat om de zwangere vrouwen, de ongeboren kinderen en jullie als gebruikers. Om bovengenoemde reden zijn wij genoodzaakt te stoppen en vanwege het feit dat we niet verder kunnen ontwikkelen en daardoor de juistheid en de kwaliteit in de toekomst niet kunnen blijven garanderen.

Excuses voor het ongemak en wij begrijpen de frustratie. Wij hebben gedaan wat binnen ons bereik ligt, maar zijn in deze afhankelijk van de KNOV en het Perinatal Institute UK.

Met vriendelijke groet,

Joost Faassen en Joost Martens