Drie jaar geleden spraken we voor het eerst met Ellen Plaschek, verloskundige en verwoed voorvechter van betere geboortezorg in Serekunda, Gambia. Plaschek zamelt in Nederland kraamspullen in en verscheept ze naar Gambia. Daarnaast geeft ze trainingen en advies aan de zorgverleners daar. Hoogste tijd voor een update! Ellen: “Met enthousiasme en passie kun je zoveel bereiken”

Vertel, wat is er veranderd?

“Er is echt heel veel gebeurd in de afgelopen drie jaar. In eerste instantie deed ik het allemaal voornamelijk alleen, spullen inzamelen, containers inpakken. Sinds september zijn we een stichting, de Puur Foundation, we hebben officiële status en inmiddels zijn we met veel meer mensen. Dit jaar zijn we voor het eerst met zijn vieren naar Serekunda geweest en toen hebben we ter plekke een stuk bij de training gedaan over respect voor moederschap. Eerst ging het ons alleen om veilig moederschap, maar er zijn zoveel vrouwen die een trauma oplopen tijdens hun bevalling. Dat heeft heel veel met de benadering door zorgverleners te maken, dus die willen we daarop trainen. We kunnen er natuurlijk niet het hele jaar zijn, dus we hebben de veertien beste trainers uitgekozen, echt het neusje van de zalm, en die een aantal dagen opgeleid en nu leiden die vier zelf weer mensen op.”

En verder?

“Het ziekenhuis daar is ook enorm vooruitgegaan. We werken heel nauw samen met de directeur, die is ook hier geweest. Hebben we laten zien hoe we het hier doen in het kraambed: hier kijken we naar op dag één, daar kijken we naar op dag drie. Dat was voor hem ook een hele eye opener. Toen hebben we samen bedacht: laten we in Gambia ook een poli opzetten en dat ze dan op dag twee ook terugkomen en niet op dag zeven want als er dan iets mis is dan is het dan soms al te laat. Kinderen die echt enorm afgevallen zijn of ernstige navelinfectie hebben. Of al zijn overleden. Wij hebben daar een training voor ontwikkeld en de poli opgezet. Dat is nu anderhalf jaar geleden en het is echt wonderbaarlijk hoeveel verschil dat maakt voor de gezondheid van de moeders en de kinderen daar!”

Hoe voelt dat nou, dat je dit allemaal hebt bereikt?

“In Februari kreeg ik echt een brok in mijn keel toen ik er bij stil stond hoe ver we zijn gekomen. Het werkt! Die gloeiende plaat, als je daar maar op blijft druppelen dan gebeurt er echt wel wat.
Het heeft echt zin, er verandert daar iets. Bewustwording. Respect voor de moeder.”

Als onze lezers willen helpen, wat kunnen ze dan doen?

“We blijven spullen nodig hebben. We hebben nu een mooi ziekenhuis, maar zonder spullen heb je er niks aan. Dingen die hier over de datum zijn daar zijn ze daar zielsgelukkig mee. Gaasjes, hechtdraad. Hier krijg je er een bekeuring voor als je ze gebruikt, daar redt je er levens mee. Dat is het grote verschil. Hechtdraad kan tien jaar na datum echt nog prima mee. Dus kijk eens in de voorraadkast of er dingen over de datum zijn, we zijn ook heel blij met overgebleven kraampakketten. En als het iemand leuk lijkt om een keer mee te gaan dan kunnen ze altijd contact met ons opnemen.”

Heb jij nog spullen of wil je een keertje meehelpen in Gambia? Neem contact op met Ellen!