Vorige week maandag heeft Onatal in het bijzijn van 450 aanwezigen voor het informatieberaad van het Ministerie VWS de mogelijkheden voor uitwisseling tussen 1e- en 2e lijn geboortezorg gedemonstreerd. In deze live demo zijn gegevens uitgewisseld tussen zwangerenportaal.nl, Onatal, de PeriHub (perinatologie.nl), een XDS index van Vanad Enovation, een tweedelijns applicatie van Alphatron en een consent app van Forcare. Hierbij werd gebruik gemaakt van open standaarden welke zijn vastgelegd door IHE Nederland en perinatologie.nl

De client centraal via zwangerenportaal.nl

Een van de speerpunten van het informatieberaad is het centraal stellen van de cliënt. In de live demo was het startpunt dan ook het online platform zwangerenportaal.nl. Hier kan de cliënt zelf haar zorgverlener zoeken, en samen met haar zorgverleners het dossier beheren. Hierdoor krijgt zij inzage in haar eigen dossier, afspraken, en aanvullende informatie ontwikkeld door experts.

Inmiddels zijn er meer dan 130 praktijken in Nederland die actief gebruik maken van zwangerenportaal.nl. Klik hier voor een vrijblijvende informatie aanvraag en hoe zwangerenportaal.nl ook binnen jouw praktijk in te zetten.

Gegevens uitwisseling tweede lijn

Via de PeriHub van perinatologie.nl wisselt Onatal dossiers uit met de gynaecoloog. In deze opstelling maakte het ziekenhuis gebruik van een XDS infrastructuur. Via de PeriHub van Perinatologie.nl zijn ook koppelingen met andere gangbare eerste- en tweedelijns systemen mogelijk. Een aantal voortrekker regio’s maken inmiddels ook actief gebruik van de mogelijkheid gegevens uit te wisselen met de tweede lijn en hier komen er steeds meer bij. Via de PeriHub kunnen verschillende systemen uit zowel eerstelijn als tweedelijn gegevens uitwisselen wat in de meeste gevallen ook geheel kosteloos is voor de zorgverleners. Ook in regio’s waar niet alleen Onatal gebruikt wordt, biedt de PeriHub een uitkomst, omdat alle gangbare leveranciers in de geboortezorg hier op aangesloten zijn.

Inmiddels zijn er meer dan 5 regio’s in Nederland die actief gebruik maken van perinatologie.nl en zijn wij met meer dan 40 regio’s in gesprek. Klik hier voor meer informatie over hoe perinatologie.nl ook binnen jouw regio in te zetten is.

Doelen van VWS

Erik Gerritsen (Secretaris-generaal VWS) was tijdens deze dag aanwezig, en sprak over de doelen van VWS als het gaat om ICT in de Zorg. Voor de geboortezorg springen er twee uit:

 • Gegevensuitwisseling en -overdracht

  https://www.informatieberaadzorg.nl/doelen/inhoud/gegevensuitwisseling-en–overdacht

  “Per 1 januari 2020 dragen zorgverleners altijd de gegevens die nodig zijn voor goede zorg en behandeling van een patiënt digitaal, gestandaardiseerd, beveiligd en, tenzij dat onmogelijk is, met toestemming van de patiënt, over aan andere bij het zorgproces van die patiënt betrokken zorgverleners.” Dit kun je als verloskundige bereiken door gebruik te kiezen voor “interoperabiliteit”. Dit houdt in dat je gebruik kunt blijven maken van specialistische applicaties zoals Onatal die het beste passen bij jouw praktijk. Gegevens wissel je uit via standaarden (zoals hierboven benoemd) in plaats van “in een systeem” te gaan werken wat veelal gesloten is en uitwisseling bemoeilijkt.

 • Client centraal

  https://www.informatieberaadzorg.nl/doelen/inhoud/patient-centraal

  “Alle zorgaanbieders ondersteunen een gelijkwaardiger samenwerking tussen cliënt en zorgverleners en bieden daarom vanaf 1 januari 2020 aan burgers de mogelijkheid hun medische gegevens digitaal en gestructureerd in te zien en die gegevens te ontsluiten voor hun persoonlijke gezondheidsomgeving waaraan zij eigen gegevens kunnen toevoegen.”
  Een praktische toepassing hiervan is zwangerenportaal.nl waarmee je dit doel al direct kunt bereiken.

Veel belangstelling. Meer weten?

Zoals bekend is de geboortezorg op dit moment erg hard in ontwikkeling, en neemt de behoefte voor gegevensuitwisseling tussen cliënt en zorgverleners toe. Hier haken wij samen met collega softwareleveranciers graag op in.

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor jouw praktijk en/of regio? Vul hieronder jouw gegevens in en we sturen je een helder overzicht van de mogelijkheden en de stappen die genomen kunnen worden om direct te starten met uitwisselen.

Meer informatie