De Deense Kristina Viderø fietst in Juli 2016 vanuit Denemarken naar Parijs om geld in te zamelen voor onderzoek naar kinderkanker.

Vorig jaar werd er bijna 5 miljoen euro opgehaald, daar wil Kristina dit jaar graag overheen: “wij willen zoveel mogelijk geld ophalen!

Ja! Ik doe ook mee

Hoera, eindelijk te pakken! Wat gaan jullie precies doen?

“Ik doe mee met Team Rynkeby (spreek uit ‘Runkebeu’, red.). We gaan met een grote groep op de fiets vanuit Denemarken naar Parijs om geld op te halen voor onderzoek naar kinderkanker. We weten namelijk nog steeds niet waarom kinderen kanker krijgen, maar als ze het krijgen is het altijd ernstig. Daar moet echt meer onderzoek naar worden gedaan. Dat onderzoek maakt geweldige sprongen: vijf jaar geleden overleed nog vier op de vijf kinderen die kanker kregen, dat is nu in die korte tijd teruggelopen naar één op de vijf. Fantastisch, maar we willen natuurlijk dat er helemaal geen kinderen meer dood gaan! Bovendien overleven kinderen dan wel vaker, maar ze kunnen er nog van alles aan over houden. Dan overleef je de kanker maar zit je de rest van je leven met de gevolgen. Kortom: wij willen zoveel mogelijk geld ophalen!”

Hoe is Team Rynkeby begonnen?

“Het begon allemaal, zoals zoveel goede ideeën, in de kroeg. Twee vrienden bedachten na een paar borrels dat ze naar Parijs gingen fietsen. Toen ze het er wat langer over hadden besloten ze geld op te halen voor een goed doel, toen wilden er meer vrienden mee en na een week fietsen hadden ze 5100 euro opgehaald. Het is enorm gegroeid en vorig jaar is er bijna vijf miljoen euro opgehaald. Er komen ploegen van overal in Scandinavië, er komt zelfs een ploeg van de Faeröer eilanden!”

Is het een zware selectie?

“Ja, best wel, want er willen heel veel mensen meedoen. Ik moest een brief schrijven met waarom ik mee wilde doen en wat voor bijzonders ik dan kon doen voor de stichting. Ik heb verteld over mijn uitgebreide netwerk en ik kwam er gelukkig doorheen! Het lijkt me geweldig om hier deel van uit te maken.”

Wat kunnen wij doen om te helpen?

“Van alles. Je kunt eenmalig een bedrag overmaken, maar je kunt ook per kilometer sponsoren. Of in natura, dat kan ook, er is bij voorbeeld een slager die al het vlees levert voor de tocht. Hoe minder wij onderweg hoeven te besteden aan eten en drinken, hoe meer er over blijft voor de stichting. Alle verschillende mogelijkheden staan uitgebreid op de website.”

Wil jij Kristina en het onderzoek naar kinderkanker ook steunen? Hier is de link naar crowd-fund campaigne (vergeet deze niet te delen op Facebook, Twitter, etc!):

Ja! Ik doe ook mee